Wiele ziół o dobroczynnym wpływie można znaleźć w Polsce. Część z nich przez lata była niedoceniana i niespotykana nawet w dobrze zaopatrzonych sklepach zielarskich. Obecnie jednak zioła przeżywają prawdziwy renesans i coraz częściej wspomina się o tym, jakie są ich właściwości.

Jednym z docenianych obecnie ziół jest morwa biała. Roślina ta jest dostępna w sklepach zielarskich zarówno w postaci herbatki do zaparzania, jak i w formie tabletek. W pierwszym przypadku torebkę herbaty należy zalać wrzątkiem i parzyć przez kilka minut. Herbatkę z morwy białej można pić nawet 3-4 razy dziennie tak samo jak bardzo popularną herbatkę miętową. Morwę w postaci tabletek przyjmuje się najczęściej tuż przed posiłkiem lub w jego trakcie około 2-3 razy dziennie w zależności od zaleceń producenta danego suplementu. Morwa biała jest powszechnie stosowanym ziołem u cukrzyków. Jej dobroczynny wpływ na obniżenie się poziomu cukru we krwi został zauważony już wiele lat temu. Co ważne, zioło to nie powoduje praktycznie żadnych skutków ubocznych ani nie doprowadza do hipoglikemii, co sprawia, że cukrzycy mogą stosować ją bez żadnych obaw. Ponadto morwę białą można stosować nawet w połączeniu z innymi lekami obniżającymi cukier we krwi oraz z insuliną przyjmowaną w formie zastrzyków. Warto również podkreślić, że morwę białą mogą stosować również osoby zdrowe po spożyciu zbyt obfitego posiłku bądź osoby na diecie odchudzającej, cierpiące z powodu napadów głodu.

Należy zaznaczyć, że morwa jest ziołem niedrogim. Średni koszt herbatki z niej przyrządzonej wynosi 5-6 zł za 20 torebek, czyli tyle samo co opakowanie mięty o podobnej wielkości. Koszt tabletek z morwy wynosi natomiast około 30 zł za kurację na 30 dni.